Materialinformation

VITGULD 18k

Vi använder vitguld med 16% palladium. Det är den högsta procent av palladium, vilket garanterar en fin färg på vitguldet. Vitguld i sig är ljusgrått, inte vitt som silver. Lägre procent av palladium i vitguldet ger en dassigare färg och måste "rhodieras" för att få en fin färg. "Rhodiering" är som en förgyllning som sitter i några år, sedan måste den göras om. Många som väljer vitguld gillar dess naturliga färg och låter dem vara orhodierade. Det är upp till er!
Vitguld är snyggt till vita, svarta och coffiefärgade diamanter. Även till röda rubiner samt rosa eller blå safirer. Stämplas "18k"
 

GULD

Kan beställas som antingen traditionellt rödguld, det kopprigare roséguldet eller som gult guld. Som standard är det det röda guldet vi arbetar i.
Är ni intresserad av att beställa ringa i andra guldfärger, går det bra att höra av sig! Vi håller samma pris oavsett guldton.
Det röda guldet gör sig vackert till vita och coffiefärgade diamanter samt röda rubiner och blå safirer..
Rent guld, 24k, är mycket mjukt, men när man legerar det till 18k blir det hårt och tåligt. Det är en tung metall som känns mjuk och formbar. Passar i ruffig och matt stil lika bra som blankare. Stämplas "18k"
18k är den karat vi har som standard i Sverige, men vi erbjuder även 14k.

GULD 14k är lite hårdare är 18k och kan ha en liten tonskillnad färgmässigt jämfört med 18k. Stämplas "14k".

PALLADIUM

Palladium har en ganska låg densitet vilket gör att den upplevs lättare än tex guld. Nästan som silver. Palladium är en ljusgrå metall, dock inte fullt så vit som silver. Palladium är lite kallare i sin färg än vitguldet. Prismässigt lite billigare än 18k guld. Stämplas "Pd"


PLATINA

Platina är kungen eller drottningen på tronen när det gäller hållbarhet och lyster.. om man är ute efter en vit metall. Platina är mycket tung, tyngre än guld och relativt kostsam. Så det blir en slant dyrare än guld. Slits nästan ingenting, men känns "mjuk och formbar". Det är en underbar metall som kan gå i generationer. Tjusig till vita, svarta och coffiefärgade diamanter, blå eller rosa safirer.
Stämplas "950"
 .

 

SILVER 925

925 indikerar att det är 925/1000-delar rent silver. Det är det vi kallar sterlingsilver och har en legering som lämpar sig perfekt för smycken.

Silver kan man få svartoxiderat eller förgyllt. Då får man en yta på smycket i en annan färg, men med tiden kommer det behövas göras om för att bibehålla samma färg. Örhängen och halsband kan hålla en förgyllning/oxidering länge,  men det är inte lämpligt på ringar som slits för fort. Vigselringar avråder vi från att göra i silver, då metallen är så mjuk att den inte kommer hålla sig fin i många år vid dagligt slitage.
 ----------------------------------------------------------------------------------------


DIAMANTER

Diamantens 4C:  Clarity, Color, Cut, Carat 

Kvalitetsbedömning av diamanter görs med utgångspunkt från de s.k. fyra C:na som står för Clarity, Color, Cut och Carat.

De mest välkända systemen för kvalitetsbedömning av diamanter är GIA (Gemological Institute of America), CIBJO (Confédération Internationale de la Bijouterie, Joallerie, Orfèvriere, des Diamants, Perles et Pierres.), IDC (The International Diamond Council), Scan DN (Scandinavian Diamond Nomenclature). Oftast har de termer och beteckningar som använts av de olika systemen kunnat översättas sinsemellan dem. Det händer ändå ofta att kvaliteten skiljer sig åt på grund av att de praktiska bedömningsgrunderna inte är de samma. Inom ramen för arbetet vid den internationella standardiseringsorganisationen ISO har man hitintills enats om gemensamma beteckningar, en teknisk rapport, "Terminologi och klassificering".

Clarity / Renhet

Renhetsgraden anger hur fri från inneslutningar och yttre märken diamanten är. Inneslutningarna består oftast av främmande mineralkristaller och små sprickor eller brott. På ytan av diamanten kan man hitta små ytor från råkristallen s k "naturals" men även små håligheter eller repor.
Inneslutningarna lokaliseras och identifieras med mikroskop med vars hjälp man även mäter upp storleken på dem. Renhetsgraden fastställs emellertid med lupp vid 10 ggr förstorning. De flesta har säkert hört ordet "luppren", men vad menas med luppren? Att en sten är luppren innebär att den vane betraktaren ej ser några inre inneslutningar med en lupp som har 10 ggr förstoring. Benämningen luppren har dock börjat spela ut sin roll och idag graderas diamantens renhet enligt nedan.
(* Diamanter med en vikt över 0.50 ct klassificeras oftast med en siffra 1,2 eller när det gäller P kvalité 1, 2, 3).

Int. förkortningar

Int. beteckningar

Beskrivning / Klarhet

FL

Flawless

Helt fri från inneslutningar och ytfel (Luppren)

IF

Internally flawless

Inga inneslutningar kan hittas vid 10 ggr förstoring.

VVS (1-2)*

Very very small inclusions

Mycket små inneslutningar som är svåra att urskilja vid 10 ggr förstoring.

VS (1-2)*

Very small inclusions

Mycket små inneslutningar, synliga vid 10 ggr förstoring för en van betraktare.

SI (1-2)*

Small inclusions

Åtskilliga små inneslutningar lätta att urskilja vid 10 ggr förstoring.

P (1-2-3)*

Piqué

Tydliga inneslutningar (synliga för blotta ögat).

P1

piqué1

Inneslutningar som vid 10x förstoring kan urskiljas(påverkar ej ljusåtergivningen).

P2

piqué 2

Inneslutningar som svagt minskar ljusåtergivningen. Synliga för blotta ögat.

P3

piqué 3

Stora och/eller talrika inneslutningar, som betydligt minskar ljusåtergivningen.

 

 

 

 

Color/ Färg

Diamantens färg eller rättare sagt avsaknad av färg bedöms genom att man jämför med diamanter med känd färg s k masterstenar. Det vanligaste är att diamanter har en svag gulton men även svag brunton och gråton förekommer. Högre kvalitéer är färglösa och benämns som vita. Utöver detta så finner vi även de mycket sällsynta fancycolor diamanter som kan vara: rosa, canariegula, blå, gröna mm. Bedömningen sker i nominerad ljusmiljö med s k dagsljuslampa med hög färgåtergivningsgrad. Vanlig inomhusbelysning har ofta ett gulaktigt sken vilket omöjliggör färgbedömning. Andelen ultraviolett ljus är liten då detta kan ge upphov till fluorescens som kan överskugga den verkliga färgen.

Färgskala på diamanter:

GIA (USA)

Scan. D.N.

Förkortning

Beskrivande termer

D-E

River

R

Mycket sällsynt vit. Den högsta färgkvalité som finns på diamanten.

F-G

Top Wesselton

TW

Sällsynt vit

H

Wesselton

W

Vit

I (Com)

Top Crystal

TCr

Mycket lätt tonad vit/sällsynt vit

J (Com)

Crystal

Cr

Lätt tonad vit

K (Com)-L

Top Cape

TCa

Tonad vit

M-N

Cape

Ca

Lätt gulaktig

O-R

Light Yellow

LY

Lätt gult

S-Z

Yellow

Y

Gult

Utöver ovanstående färgklassificering finns det även sk. fantasifärger såsom: bruna, svarta, gröna, rosa, gula.

 

 

Cut / Slipning

Diamantens proportioner och symmetri är de faktorer som har störst betydelse för stenens briljans. Briljansen är det ljusspel som uppkommer till följd av inre reflektion i diamanten. Dispersion är stenens förmåga att bryta upp ljuset i regnbågens färger.
Här har överdelens proportioner störst betydelse. De "ideala" proportionerna varierar mellan länder beroende på vilken faktor man prioriterar. Exempelvis föredrar man i USA en sten med mer färgspel medan man i Europa föredrar en färglös briljans varför de ideala proportionerna här skiljer sig åt. Förmågan att återspegla ljuset skiljer sig åt beroende på slipform.

Ljusets väg vid olika slipningar:

1 -
Too Shallow: För grund slipad diamant. Ljuset reflekterar inte tillbaka alt. endast del av ljuset återspeglas.
2 -
Ideal: Slipad med rätta proportioner. Allt infallande ljus reflekteras tillbaka.
3 -
Too Deep: För djupt slipad diamant. Ljuset reflekterar inte tillbaka alt. endast del av ljuset återspeglas.


Slipningsgradering av briljantslipade diamanter:

Beteckning

Beskrivning

Mycket god (very good)

Utomordentlig briljans. Få och obetydliga yttre märken

God (good)

God briljans. Några yttre märken

Medelgod (medium)

Minskad briljans. Flera större yttre märken

Dålig (poor)

Briljansen betydligt minskad. Stora och /eller många yttre märken.En briljantslipad diamant har 57 fasetter, 33 på översidan inkl bordsfassetten och 24 på undersidan. Briljantslipade diamanter från Israel skiljer sig något från slipningen nedan genom att stenen oftast har ett större djup (ca 61 - 63 %)av stenens diameter. Till skillnad från Scand.D.N normalslipning som har ett djup av ca (14,6 + 43,1 = ca 58 %) av stenens diameter.
Rysk slipadebriljanter har oftast en mycket hög slipkvalité. Dessa stenar har en något lägre överdel (ca 11 - 12 %).

 

 

Carat /Vikt

Caratvikten är en viktsenhet där 1 carat =0,2 gr och delas i 100 hundradelar, t ex 10 hundradelar = 0,10 ct. Orsaken till att man använder sig av carat har historiskt ursprung och härstammar från den nya tideräkningens begynnelse då araberna använde sig av johannesbrödträdets frön (kharrub) som motvikter till sina balansvågar. Dessa höll alltid en mycket jämn vikt 0,195 gr och användes vid noggrannare vägning.
I början av 1900-talet fastställdes emellertid att 1 carat skulle vara lika med 0,2 gram. Dessutom delas 1 carat i 100 points, ex 35 points=0,35 carat. Prisskalan på diamanter är progressiv, vilket innebär att en diamant som väger 1 ct kostar mycket mer än vad 10 st diamanter som tillsammans väger 1 ct. Två diamanter av samma vikt kan ha olika värden, beroende på dess slipning, färg och renhet. Förväxla inte carat med "c" och karat med "k", vilket betecknar guldhalt!

 

Storlek på briljantslipade diamanter (diameter i mm):

 

Ca. mått på princesslipade diamanter:

 

Diameter

Höjd

Carat

 

Storlek i mm *

Ca. vikt i carat

 

1,3 mm

0,78 mm

0,01 ct

 

1,5 x 1,5 mm

0.02 ct

 

1,7 mm

1,02 mm

0,02 ct

 

2,0 x 2,0 mm

0.05 ct

 

2,0 mm

1,20 mm

0,03 ct

 

2,5 x 2,5 mm

0.09 ct

 

2,2 mm

1,32 mm

0,04 ct

 

3,0 x 3,0 mm

0.17 ct

 

2,6 mm

1,56 mm

0,06 ct

 

3,2 x 3,2 mm

0.22 ct

 

2,8 mm

1,68 mm

0,08 ct

 

3,3 x 3,3 mm

0.24 ct

 

3,0 mm

1,80 mm

0,10 ct

 

3,5 x 3,5 mm

0.32 ct

 

3,5 mm

2,10 mm

0,17 ct

 

4,0 x 4,0 mm

0.42 ct

 

3,8 mm

2,28 mm

0,20 ct

 

4,4 x 4,4 mm

0.50 ct

 

4,0 mm

2,40 mm

0,23 ct

 

5,0 x 5,0 mm

0.70 ct

 

4,5 mm

2,70 mm

0,33 ct

 

 

 

 

5,2 mm

3,00 mm

0,50 ct

 

 

5,5 mm

3,30 mm

0,67 ct

 

 

 

 

6,0 mm

3,60 mm

0,80 ct

 

 

 

 

6,5 mm

3,90 mm

1,00 ct

 

 

 

 

7,0 mm

4,20 mm

1,25 ct

 

 

 

 

7,4 mm

4,50 mm

1,50 ct

 

 

 

 

8,2 mm

4,80 mm

2,00 ct

 

 

 

 

8,5 mm

5,10 mm

2,30 ct

 

 

 

 

9,0 mm

5,40 mm

2,50 ct

 

 

 

 

9,5 mm

5,70 mm

3,00 ct

 

 

 

 

10,0 mm

6,00 mm

3,45 ct

 

 

 

*Djupet på en briljantslipad diamant är ca 60 % av diametern.LABORATORIE DIAMANTER eller MAN MADE DIAMONDS

Nytt för i år är att vi kan erbjuda "laboratorie made diamonds". Det innebär att man tar en diamants molekylstruktur och låter den växa till en diamant i en laboratoriemiljö. Stenarna blir identiska naturliga diamanter. Man kan få dem i olika renhet/kvalite, precis som "äkta". Det är alltså diamanter i alla dess egenskaper, och det krävs speciell utrustning för att skilja dem åt. Fördelen, förutom priset som är ca 1/3 lägre, är att man kan vara 100% säker på att man inte fått en diamant med ett tungt bagage... Blodsdiamanter och konfliktdiamanter finns tyvärr bland billiga stenar, då är en lab.diamant ett mkt bättre val! Finns från ca 0.25ct och uppåt. Marknaden är ännu liten, så fråga med bra tidsmarginal så vi hinner få hem i tid!