FAQ

-Vad skiljer etiska diamanter från certifierade diamanter enligt kimberyprocessen?
Certifierade stenar enligt kimberlyprocessen ger en garanti att stenar inte är sk. blodsdiamanter och inte kommer från konfliktområden. Etiska diamanter går längre, och här ser man till att cyanider inte släpps ut i naturen. Gruvarbetarna får bra löner och vinst går tillbaka till landets befolkning. Etiska diamanter finns i relativt liten skala och bara i vissa kvalitéer, så acceptera gärna lite extra tid för beställning av dessa! Än så länge finns ingen Fairtrade-märkning vad gäller diamanter, utan etiska diamanter är det bästa som går att välja idag. Etiska diamanter kommer från Canada eller Australien. Stenar som är certifierade enligt Kimberlyprocessen kommer ofta från Afrikanska länder. Och eg skulle man ju önska att etiska diamanter kom just härifrån, men så är det inte ännu. Som ni inser finns det inga svartvita enkla svar på vad som är bäst!

-Är lab.diamanter ett bra val?
Prismässigt är lab.diamanter billigare. Förutom den prismässiga fördelen kan man vara 100% säker på att ingen människa utsatts negativt under utvinningen. Det ger däremot inget vinst till länder som bryter diamanter, vilket ofta är U-länder som är högst beroende av diamantindustrin. Det man också bör ha lite i åtanke är huruvida värdet består. Idag är lab.diamanter ca 30% billigare än naturfunna diamanter, men industrin accelererar. Så om dessa diamanter har ett lika högt värde i framtiden är tveksamt. Jag tycker valet är bra om man har tight budget, och det är mycket bättre än att leta billiga diamanter på nätet eller utomlands (= stor risk för att råka köpa blodsdiamanter eller diamanter med urborrade och plastfyllda inneslutningar som får diamanten att se “ren” ut, men som kan förstöra hela stenen vid en framtida upphettning/ storleksändring. Tyvärr inte helt ovanligt). Vill man se valet som en framtida investering, skulle jag avråda. Vill man ha en fin sten, billigt, med bra samvete, så kör!

-Vilket är bäst; återvunnet guld eller fairtrade guld?
Det råder delade meningar om detta. Men jag tycker att återvunnet är bra, då det inte skapar ny belastning på naturen. Men så länge det trots allt bryts guld och ädelmetaller, och ofta under riktigt dåliga förhållanden för den inhemska befolkningen, är det viktigt att sätta press på gruvägarna. Så Fairtrade är en viktig del i utvecklingen. Svaret är därför att båda val är bra. Rent politiskt är Fairtrade bättre. Däremot är det mer komplicerat för oss guldsmeder, än så länge, att arbeta med Fairtrade, då vi måste köpa in en relativt stor mängd guld och metallen måste legeras på plats, samt att spill i form av filspån är svårt att bevisa ursprung på. Summering: båda alternativen är bra!

– Görs alla ringar för hand?
Ja alla exklusiva ringar och vigselringar. Dessa håller jag inget lager på, utan de tillverkas efter just er order och utifrån era val. Det blir helt unika ringar, skräddarsydda för er! Silverringar är mer fasta i sin design, men de anpassas i storlek.

-Hur lång är leveranstiden?
Smycken som halsband, örhängen, armband och örhängen skickas inom 1-2v. Exklusiva ringar som tillverkas för hand kräver lite längre tid och det beror på säsong och design. Ofta går det på 2-3 veckor men max 6 veckor. Tag kontakt så svarar jag exakt!

-Varför står det “Faktura” som enda val i kassan, gällande exklusiva ringar?
Jag vill först kontrollera att era val är korrekt gjorda. När jag gått igenom informationen och stämt av lite med er, görs en sammanställning som ni får godkänna. När ni godkänt offerten, räknas det som en order och jag påbörjar tillverkningen. När ringarna är klara skickas en bild, om ni önskar, så ni ser just era ringar ser ut. När ni har betalat fakturan, skickas ringarna hem till er. Ringar som ska bäras i många år förtjänar noggranna förberedelser, och jag vill veta att allt är perfekt innan jag tillverkar. Det vinner alla parter på!

Om ni väljer att genomföra köpet via Klarna, kan ni dela upp köpet på avbetalning i upp till 36 månader.

-Hur vet jag min storlek?
Bra och viktig fråga! Om ni inte har ringar som passar perfek, som kan lånas ut eller mätas noggrant på, så kan ett storleksmått skickas på posten. Det kostar er inget!
Om ni mäter storlek hos en guldsmed, notera om provmåttet är brett eller smalt (en bred ring kräver ofta lite större storlek än en smal).

-Vad händer om storleken blir fel?
Under de tre första åren är det fri service på ert ringköp och jag hjälper er om ni behöver justera storlek, vid max 2 tillfällen. Men då vill jag ha mätt era storlekar på plats, att ni fått hjälp av en guldsmed alternativt att ni lånat hem ett storleksmått. Att mäta storlek med en tråd eller liknande fungerar inte särskilt bra. Har ni mätt korrekt är det vanligtvis en mindre justering som krävs, och det gör jag gratis som sagt. Är det en större justering, tar jag en arbetskostnad beräknad på mått och modell.

-Brukar man välja samma ringbredd, design och metall?
Nej, det är vanligt att den ena parten önskar en bredare ring än den andra. Måtten och val av design, samt metall ska passa fingret och individen. Jag hjälper er gärna både på plats och på distans så ni får en perfekt kombo av individuella val och gemensam röd tråd!

-Går det få roséguld, 14k eller annan metall än de som visas på sidan?
Det går fint! Bara tag kontakt för exakt pris och leveranstid.

-Får jag ett certifikat på min diamant?
Alla större stenar har ett medföljande certifikat med ett registreringsnummer. Mindre stenar har inte certifikat, utan kvalitet, carat och ursprung (om de är etiska) framgår tydligt på kvittot. 

-Kan vi använda eget guld och/eller diamanter?
Absolut! Men det finns några detaljer att tänka på. Garantin jag annars lämnar gäller inte på egenförskaffade diamanter eller eget guld. Men att använda ärvegods kan vara ett fint sätt att återanvända gamla smycken. I dessa fall tas en arbetskostnad ut för tillverkning, en omsmältningskostnad av materialet och ev infattningskostnad för att sätta sten.
Att köpa billiga diamanter på nätet, eller utomlands, och låta en guldsmed tillverka ringen, är inget jag rekommenderar. Det är lätt att bli lurad både vad gäller kvalitet, samt att det är ofta en mörk historia kring “billiga” stenars härkomst.
Vi rekommenderar att handla av en pålitlig guldsmed/designer som tar ansvar. Det blir ofta bäst!

-Kan jag modifiera/omdesigna en av ringmodellerna?
Det går ofta bra!

-Kan jag designa en egen ring?
Jag kopiera aldrig andras modeller, men du kan använda bilder som inspiration. När du beskrivit vad du tänker dig, får du besked om det är ngt som jag tror jag kan hjälpa till med. Men primärt arbetar jag utefter egen design.

-Hur fungerar det med försäkring?
Det räcker ofta med vanlig hemförsäkring, som generellt täcker upp kring 20.000/ smycke. Läs under ”Lös egendom utanför bostaden” på ert försäkringsbolags hemsida. Dyrare smycken kan i vissa fall behöva en tilläggsförsäkring som ni adderar på hemförsäkringen. Men det blir billigare än att ta en extern försäkring.

-Hur betalar vi vigselringar?
Antingen möts vi i butiken och gör upp köpet på plats, annars skickar jag en bild på era färdiga ringar, och ser allt bra ut, betalar ni er faktura och därefter skickas ringarna utan fraktkostnad till er!